Älykkäät järjestelmät
Vesilaitokset vastaavat tulevaisuuden vaatimuksiin digitaalisen kaksosen avulla
Vedenkäsittely on lähivuosien suurimpia haasteita kysynnän kasvun ja ilmastonmuutoksen uhan vuoksi. Vesihuoltohankkeet ovat osa jokapäiväistä infrastruktuuria, jonka on toimittava luotettavasti kuormituksen tasosta riippumatta. Prosessien on joustettava, jotta laitosten käyttö on optimaalista. Vedenlaatua koskevien vaatimusten tiukentuminen pakottaa vesihuoltolaitokset investoimaan uusiin vedenkäsittelyteknologioihin ja -prosesseihin.
Mitä uutta toiminnallisen turvallisuuden standardeissa?
Toiminnallisen turvallisuuden standardisarja IEC 61508 on tullut tutuksi kaikille turva-automaatiojärjestelmien parissa toimiville suunnittelijoille. Standardisarjan toinen painos julkaistiin jo vuonna 2010, joten sen uusiminen on tullut ajankohtaiseksi. Tässä artikkelissa annetaan hiukan ennakkotietoja, minkälaisia uudistuksia on odotettavissa seuraavassa kolmannessa painoksessa, ja samalla valotetaan myös tulevaisuutta muiden aiheeseen liittyvien standardien osalta.
Podcast: Tekoälyä meille kaikille Osa 3
Tekoälyn käyttöönotto on perinteisiin ohjelmistoihin verrattuna erilaista. Näin siksi, että teknisesti tekoälyä voidaan kehittää ja ylläpitää datan avulla, eikä päivityksiä varten enää tarvitse työllistää ohjelmoijaa. Sen sijaan voidaan soveltaa koneoppimista suoraan käyttöympäristössä. Toki siinä tarvitaan asiantuntemusta ja huolellisuutta, ettei käytetä huonolaatuista dataa tai että sensitiivinen data vaarantuu.
Digitalisaatio päästää vanhan logiikkastandardin eläkkeelle
Automaatiojärjestelmien logiikkaratkaisut ovat palvelleet alaa hyvin 60-luvun lopulta lähtien. Kun digitalisaatio-aste nousee ja internetin käyttö lisääntyy, on vanhan IEC 61131 -standardin kuitenkin aika siirtyä eläkkeelle. Schneider Electric on hyödyntänyt uutta IEC 61499 -standardia EcoStruxure-alustan kehittämisessä, jotta operatiivisen toimintaympäristön eri teknologiat toimivat joustavammin ja kustannustehokkaammin.