Automaation Hackathon kiinnosti opiskelijoita
Toukokuussa Aalto-yliopistolla järjestetty hackathon yhdisti automaatio- ja IT-opiskelijoita mielenkiintoisen haasteen edessä. Kahden päivän aikana kolme joukkuetta ohjelmoi ja automatisoi IEC61499-pohjaisilla toimintalohkoilla mallinnetun Fischer Technik -tuotantolaitoksen, jossa oli useita tuotantovaiheita ja tuotteiden varastointi.
- Kirjoittaja:
- Titta Leppänen, Schneider Electric Finland Oy
- Julkaistu:
”Tehtävässä käytettiin pääasiassa Schneider Electricin ja Flexbridgen laitteistoja, mutta esimerkiksi kehitetyt sovellukset ovat täysin laitteistosta riippumattomia, mikä tarkoittaa, että ne voidaan ottaa käyttöön missä tahansa UAO-yhteensopivassa laitteistossa, mikä mahdollistaa tuotannon skaalautumisen ja muuntojoustavuuden. Voittajajoukkueen jäsenten Markus Syyrilän, Pyry Ahon ja Hiruni Kothalawalan kehittämästä moduulista voidaan muodostaa ohjelmistokomponentti, joka voidaan esimerkiksi myydä muille samaa toiminnallisuutta tarvitseville”, kertoo Greg Boucaud, Universalautomation.org yhdistyksen markkinointijohtaja.
Kilpailutoimeksianto uudella teknologialla koettiin inspiroivana
Flexbridgen, Universalautomation.org yhdistyksen ja Aalto-yliopiston järjestämässä tapahtumassa 11 opiskelijaa hyödynsi automaation ohjelmoinnissa uutta IEC 61499 -standardiin perustuvaa EcoStruxure Automation Expert -automaatioalustaa. Suurimmalla osalla osallistujista oli automaatiotaustaa, mutta mukana oli myös puhtaasti tietotekniikan edustajia, joilla ei ollut teollisuusautomaation ohjelmoinnista aiempaa kokemusta.
”Laitteiston ja ohjelmiston erottaminen toisistaan on tietotekniikka-alalla tunnettu asia, mutta sitä ei vielä käytetä automaatioalalla. Universalautomation.org perustettiin juuri tämän ongelman ratkaisemiseksi. Standardi, joka mahdollistaa tämän tekniikan, on nimeltään IEC 61499. Yksi keskeisistä standardin kehittäjistä on Aalto-yliopiston professori Valeriy Vyatkin” Greg jatkaa.
Automaatioalustana hyödynnetty tapahtumapohjainen Automatio Expert koettiin intuitiivisena käyttää. IT-taustaiset opiskelijat kokivat teknologian intuitiiviseksi, eikä työuralla teollisuusautomaatioiden ohjelmointi tuntunut täysin vieraalta ajatukselta. Hackathonissa toiseksi sijoittunut joukkue koostui täysin IT-taustaista opiskelijoista.