Tilaa lehti

Mainokset

electronica

Taitotalo

Avoin automaatio tuo tuotannon kehittämiseen joustavuutta

Teollisuuden automaatiojärjestelmissä asiakkaat ovat perinteisesti olleet sidottuja yhden ja saman toimittajan ratkaisuihin. Avoimien automaatiojärjestelmien ja kasvavien asiakasvaatimusten myötä tämä asetelma on kuitenkin murtumassa. Nanolääketeknologiaan erikoistunut Nanoform hakee tuotantoonsa uutta tehoa ja muuntojoustavuutta Schneider Electricin EcoStruxure Automation Expert -ratkaisulla.

Kirjoittaja:
Timo Sormunen
Kuvat:
Nanoform
Julkaistu:

Vahvasti kansainvälistynyt, kasvuhakuinen ja pörssilistattu yritys, Nanoform, etsi hiljattain uusia ratkaisuja prosessinohjaus- ja automaatiotarpeisiinsa. Investoinneilla se tehostaa tuotantoaan, irtautuu perinteisistä toimittajasidonnaisuuksista, ottaa selkeitä kehitysaskeleita kohti teollisuus 4.0-maailmaa sekä vastaa lääketeollisuuden Pharma 4.0 -haasteisiin.
Valinta osui Schneider Electricin Automation Expert -ratkaisuun. Nanoformin johtava automaatioinsinööri Tuomas Malven mukaan se oli paras vaihtoehto matkalla kohti uuden ajan teollisuusautomaatiota. Nyt Nanoform pystyy lisäämään tuotantonsa tehokkuutta ja muuntojoustavuutta, vastaamaan kasvavaan kysyntään ja palvelemaan entistä paremmin globaalin lääketeollisuuden tarpeita.
”Schneider on sitoutunut IEC 61499 -standardiin, joka muun muassa mahdollistaa eri valmistajien laitteiden yhteensovittamisen ja antaa meille vapauksia automaatiojärjestelmiemme laajentamisessa. Natiivin IT/OT-integraation ansiosta eri järjestelmien yhdistäminen on aiempaa suoraviivaisempaa. Samalla voimme valita kuhunkin projektiin sopivimman laitteiston toimittajasta riippumatta”, Malve tiivistää.
Avoin alusta helpottaa myös uusien teknologioiden, kuten koneoppimisen ja reaaliaikaisen analytiikan, käyttöönottoa. Automaatioratkaisuiden kehittäminen ja uusien ominaisuuksien lisääminen sujuu sekin Malven mukaan selvästi aiempaa nopeammin.
”Yksi keskeinen hyöty on omien sovellusten kehittämisen ja uusien ominaisuuksien lisäämisen nopeus. Valmiit objektikirjastot ja itse kehitettyjen objektien hyödyntäminen eri järjestelmissä säästää aikaa ja vähentää virheriskiä. Objektipohjaiset helposti luettavat ohjelmat tehostavat myös vianetsintää ja nopeuttavat uusien työntekijöiden perehdyttämistä”, Malve toteaa.

Laiteinvestoinnin sijaan osa riskienhallintaa
Schneider Electricin ratkaisumyyntipäällikkö Petri Rantasen mielestä Nanoformin investointipäätöksessä tiivistyvät avoimen teollisuusautomaation keskeiset hyödyt.
”Kyse on pelkän komponentti- tai laiteinvestoinnin sijaan yrityksen strategisesta valinnasta ja riskienhallinnasta. Perinteisessä mallissa sitoudutaan usein yhteen teknologiatoimittajaan. Avoimessa automaatiossa panostetaan tulevaisuudenkestävään ratkaisuun ja avoimen, yhteensopivan ja siirrettävän automaatiosovelluksen kehitystyöhön”, Rantanen toteaa.
Myös Schneider Electricin tuotepäällikkö Marko Latvasalon mukaan suosion kasvulle on selkeät perusteet. Avoimien automaatiojärjestelmien avulla tuotantoa voidaan muokata kulloisenkin tarpeen mukaan. Kun eri toimittajien teknologioita saadaan sovitetuksi entistä paremmin yhteen, myös niiden elinkaari pitenee.
”Laitteiden sijaan kehitystyössä keskitytään enemmän ohjelmistoihin ja it-maailmaan. Niinpä alan osaajia on paremmin tarjolla kuin perinteisissä logiikkapohjaisissa järjestelmissä”, Latvasalo huomauttaa.