Tilaa lehti

Mainokset

electronica

Taitotalo

Data, väsymätön renkimme

Teollisuuden osuus maailman energian kokonaiskulutuksesta on mittava, Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n laskelmien mukaan jopa 37 prosenttia. Vihreän siirtymän myötä tuotamme energiaa koko ajan puhtaammin, mutta hiilidioksidin määrä ilmakehässä on silti yhä huippulukemissa. Teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on välttämätöntä, ja reitti nopeaan vähentämiseen käy automaation, älyn ja datan avulla.

Teollisuusyrityksemme ovat jo pitkälle digitalisoituneita, mutta kasvun varaakin löytyy. Automaation avulla kerätty data on arvokasta valuuttaa ja tästä datasta on muodostumassa resurssi, jonka rooli kilpailuetuna korostuu. Kasvava automaatio, esineiden internet (IoT) sekä lisääntyvä tekoälyn käyttö tarkoittaa massiivista datan määrää, jota louhimalla saadaan arvokasta tietoa, minkä varaan rakennamme
huomisen yhteiskuntaa.
EU:n tuore data-asetus, Data Act, pyrkii lisäämään datan saatavuutta tavoitteenaan luoda lisää innovatiivisia tuotteita ja palveluita sekä suitsimaan datan käytön villin lännen sääntöjä kilpailukykyisen datamarkkinan pohjaksi. Uusi direktiivi on astunut voimaan tämän vuoden tammikuussa ja siirtymäaikaa on 20 kuukautta. Mitä uusi asetus tuo mukanaan?

”Data on vahvasti mukana tämän päivän ja tulevaisuuden teollisuuden pelikentillä.”

1. Varmistamme, että saamme riittävät tiedot kestävyydestä ja tulemme samalla palvelleeksi kaikkia sidosryhmiämme.
2. Kestävyystietojen yhdenmukaisuus ja vertailtavuus luo aidosti samat pelisäännöt kaikille. Kestävyysraportointi voidaan ulottaa taloudellisen raportoinnin rinnalle, jolloin läpinäkyvästi reilu
peli lisää luottamusta ja luottamus taas parantaa liiketoiminnan kasvuedellytyksiä.
Teollisuusautomaation modernit sovellukset tarjoavat jo nyt avoimiin standardeihin perustuvia, monipuolisesti digitalisaatiota palvelevia sovelluksia, joilla datan keruu ja hallinta on kyberturvallista ja sujuvaa. Data on vahvasti mukana tämän päivän ja tulevaisuuden teollisuuden pelikentillä – Data Act varmistaa meille rehdit pelisäännöt.

Jani Vahvanen
Toimitusjohtaja
Schneider Electric Finland

Sinua voisi kiinnostaa myös