ISTOCKPHOTO
Tietoisuus kyberuhkista lisää rakennuttajien tuskaa vai turvaa?
Tietoisuus kyberturvallisuudesta lisääntyy, ja samalla jostain pitäisi löytyä aikaa, resursseja ja osaamista riskienhallintaan. Miten talotekniikka kuuluisi suojata kyberuhkilta? Asiantuntijat antavat neuvoja rakennuksen koko elinkaarelle.
Automaattista älyä energiavarastojen hyödyntämiseen
Aalto-yliopiston Automaation tietotekniikka -ryhmässä tehdään energiamurrosta. Ryhmän innovaatio automatisoi energiavarastojen päivittäisen tuotannonsuunnittelun, maksimoiden sähköntuotannosta saatavat tulot ja minimoiden sähkönkulutuksesta sekä energiavaraston käytöstä aiheutuvat menot. Myös mahdollisen vedyntuotannon ajoittaminen onnistuu osana kokonaisoptimointia.
Käytetyt sähköautojen akut materiaaliksi ja energiavarastoiksi
Kiertotalous vaatii uudenlaisia automaatioratkaisuja käytöstä poistettujen tuotteiden purkamiseen ja lajitteluun niiden elinkaaren loppuvaiheessa. Useissa tuotteissa energiavarastona oleva akusto sisältää arvokkaita materiaaleja, jotka voidaan uusiokäyttää, vaikka tuote muuten olisi muuten käyttökelvoton.
Mitä uutta toiminnallisen turvallisuuden standardeissa?
Toiminnallisen turvallisuuden standardisarja IEC 61508 on tullut tutuksi kaikille turva-automaatiojärjestelmien parissa toimiville suunnittelijoille. Standardisarjan toinen painos julkaistiin jo vuonna 2010, joten sen uusiminen on tullut ajankohtaiseksi. Tässä artikkelissa annetaan hiukan ennakkotietoja, minkälaisia uudistuksia on odotettavissa seuraavassa kolmannessa painoksessa, ja samalla valotetaan myös tulevaisuutta muiden aiheeseen liittyvien standardien osalta.
Automaatiojärjestelmien kyberturvallisuus kriittisillä teollisuudenaloilla
Nykymaailmassa kriittisten teollisuudenalojen kyberturvallisuus on noussut keskeiseksi huolenaiheeksi. Teollisuusyritykset kohtaavat jatkuvasti kasvavia kyberuhkia, jotka voivat vaarantaa tuotantoprosessit, taloudellisen vakauden ja jopa kansallisen turvallisuuden.
Kvanttitietokoneet ja turvallisuus
Kvanttitietokoneiden kehitys on viimevuosina mennyt eteenpäin ja yhä tehokkaampia kvanttikoneista on julkaistu eri tahojen puolesta. Pääosin kvanttitietokoneet ovat vielä nykyään satoja kiloja painavia järjestelmiä, mutta esimerkiksi Spinq julkaisi jo vuonna 2022 noin 14 kiloa painavan siirreltävän kvanttitietokoneen. Koneen teho on toki murto-osia täysikokoisista kvanttikoneista, jonka takia se soveltuu lähinnä kvanttitietokoneiden tekniikan ja toiminnan opetteluun. Vaikka tällä hetkellä kvanttitietokoneiden laskentateho on muutenkin vielä vaatimattomalla tasolla, muodostaa koneiden kehitys riskin nykyisin käytössä olevien kryptografistenmenetelmien turvallisuudelle.
Kyberturvallisuuden kustannukset teollisuusautomaatiossa
Teollisuuden digitalisaation edetessä eri teollisuusaloilla, operatiivisen teknologian (OT) järjestelmiltä vaaditaan entistä enemmän tiedonvaihtoa, etävalvontaa ja -ohjausta, sekä erilaisiin tuotannon tukijärjestelmiin integroitumista. Tämän vuoksi myös kyberturvallisuus on noussut kriittiseksi huolenaiheeksi teollisuuslaitosten automaatioympäristöissä, mikä puolestaan on johtanut kyberturvallisuuskustannusten merkittävään kasvuun, kun organisaatiot panostavat suojellakseen kriittisiä resurssejaan ja toimintojaan myös automaation puolella.