Tilaa lehti

Mainokset

Suomen Automaatioseura r.y.

Suomen Mittaus- ja Säätöteknillinen Yhdistys r.y.

Suomen robotiikkayhdistys r.y.

Kokonaisuudenhallintaa rakennusautomaatiolla

Posiolla, Koillismaan ja Lapin rajalla sijaitseva Livojärvi on kehittyvä talvimatkailukohde. Paikallinen Livo Arctic -yritys tuo sinne kansainvälisiä matkailijoita nauttimaan pohjoisen luonnosta päivisin ja revontulien katselusta öisin. Kaikin mukavuuksin.

Kirjoittaja:
Alpo Räinä
Julkaistu:

Livo Arcticin iglumökkeihin majoittuu matkailijoita Japanista, Kiinasta, Koreasta, Yhdysvalloista tai Euroopan maista. He odottavat igluilta hotellitason mukavuutta, kun he valmistautuvat ihailemaan revontulia öisellä taivaalla. Mökkien talotekniikkaa ohjaa automaatio, jonka on suunnitellut ja rakentanut QMG-konserniin kuuluva energiatehokkuusyritys Cervius. Projektista on vastannut energiatehokkuusasiantuntija Oiva Partanen.

Posiolla talvi voi olla ankara ja miinusasteita kylmimmillään mittarissa reilut kolmekymmentä. Samaan aikaan on revontulisesonki parhaimmillaan ja mökit täynnä turisteja. Jotta sähkökuorman hallinta onnistuisi, lämmitystä, valaistusta ja kaikkia sähköllä toimivia ominaisuuksia on ohjattava taukoamatta.

”Kun kohdetta suunniteltiin, energiatehokkuuden parantaminen, sähkökuorman hallinta ja sähköverkon tasapainon tukeminen asetettiin päätavoitteiksi”, Cerviuksen liiketoimintajohtaja Antti Rousu kertoo.

”Asukkaan on saatava se laadukas kokemus, josta hän on maksanut. Samaan aikaan automaatio varmistaa, että energiakulut eivät rasita yrittäjän tulosta liikaa, vaikka kuinka pakkanen paukkuisi, Rousu jatkaa.”

Sähkökuorman hallinta on avain onnistumiseen

Livo Arcticissa sähkökuorman hallinnan tärkeyttä korostavat paitsi energiakustannukset, myös pieni 160 ampeerin sähköliittymä, joka oli tilattu ennen rakennushankkeen käynnistymistä. Iglukylän kokonaiskuorman on tällä hetkellä 250 ampeeria.

”Sähköliittymä tuli annettuna tekijänä, joten otimme sen suunnitteluhaasteena. Iglujen lasikattojen lämmitystehot vaativat aika paljon energiaa, joten kaikissa mökeissä ei voi olla kaikki toiminnot päällä yhtä aikaa, vaikka asukkaat olisivat sisällä. Automaatiolla hallitsemme tasapainoa ilman että asukas huomaa muutosta esimerkiksi huonelämpötilassa”, Oiva Partanen sanoo.

Automaatio ohjaa mökkien ja päärakennuksen sähkönkulutusta, IV-koneita, lattialämmityksiä, jäähdytystä sekä aluevalaistusta, mittarointia, käyttöveden kulutusta ja jälkikäsittelyä – sekä huolehtii, että paikat pysyvät sulana, jos oikein pohjoisesta alkaa hyytävästi tuulemaan.

”Ratkaisu perustuu etäkäyttöön. Jokaisessa iglumökissä on oma äly-yksikkönsä, jota voidaan ohjata etänä. Turvallisuutta ja riskienhallintaa varmistaa hajautus eli jokainen iglu toimii itsenäisesti, vaikka yhteys etävalvontaan katkeaisi”, Partanen toteaa.

Automaatio tuottaa tietoa ja lisää turvallisuutta

Arktisella alueella toimivat kiinteistöt käyttävät paljon sähköä. Verkon tasapainotus vähentää käyttökatkoja ja parantaa turvallisuutta.

”Monet toiminnot ovat hyvin käytännöllisiä. Vesimittarien automaatio huolehtii, että venttiilit sulkeutuvat, kun käyttöä ei ole. Käyttöveden kulutusta seurataan, ja jos kulutusta ei ole, mutta vettä kuitenkin menee, järjestelmä antaa hälytyksen vuodosta. Toisaalta automaatio tuottaa kiinnostavaa tietoa huoneiden käytöstä ja auttaa suunnittelemaan parannuksia ratkaisuihin”, Antti Rousu kertoo.

Kiinteistönhallintajärjestelmässä on monia ominaisuuksia – energianhallinta, valaistuksenohjaus, kameravalvonta, paloturvallisuus sekä sähköautojen yleistyessä sähkötehon hallinta ja varavoimalähteen käynnistäminen tarpeen vaatiessa.

Etäohjaus muuttaa käsityksen suomalaisesta mökkimajoituksesta

Posion Livojärvi on keskellä ei mitään jopa suomalaisille. Mutta juuri tällaisia luonnonrauhaan perustuvia kohteita muun muassa aasialaiset matkailijat hakevat. Livo Arcticin kunniahimoinen matkailuhanke on käynnistetty 2019. Cervius on ollut mukana automaatiokumppanina rakennusvaiheen alusta alkaen.

”Lupaamme asukkaille, että heillä on lämmintä ja turvallista keskellä kaamosta ja pakkasia. He tulevat Suomeen laadukkaan matkailukokemuksen ja revontulien takia. Suomelle tämä on hieno mahdollisuus kasvattaa matkailutuloja, joten panostus korkealaatuiseen asumisen on tärkeää”, Livo Arcticin toimitusjohtaja Mikko Kesti toteaa.

”Suomalaisillekin matkailijoille tämä uuden teknologian mahdollistama mökkikokemus on valaiseva. Mielikuvat ankeista mökkikylistä periytyvät 1900-luvulta”, Kesti mainitsee.

Tekoälyn hyödyntäminen kasvaa

Kiinteistöjen talotekniikan automaatiossa avautuu koko ajan uusia mahdollisuuksia. Eikä vähiten tekoälyn käytön yleistyessä. Oppia kannattaa hakea myös muista maista, joissa on vastaavia olosuhteita.

”Kansainvälisessä vertailussa edelläkävijämaita rakennusautomaation sovelluksissa, ja erityisesti LVI-ratkaisuissa, ovat Pohjois- ja Keski-Euroopan maat. Pohjoismaissa paneudutaan yksityiskohtiin ehkä liiankin tarkasti”, Antti Rousu arvioi.

”Suunnittelijoiden pitää päästä lähemmäs käyttäjätietoa ja selvittää laitevalmistajien kanssa, mitä kukin valmistaja voi tarjota. Nyt on hyvä asettaa katse viiden vuoden päähän ja miettiä, miten paljon kiinteistöjen hallinta paranee, kun tekoäly tulee osaksi arkipäivää”, Rousu miettii.