Kyberturvallisuuden kustannukset teollisuusautomaatiossa
Teollisuuden digitalisaation edetessä eri teollisuusaloilla, operatiivisen teknologian (OT) järjestelmiltä vaaditaan entistä enemmän tiedonvaihtoa, etävalvontaa ja -ohjausta, sekä erilaisiin tuotannon tukijärjestelmiin integroitumista. Tämän vuoksi myös kyberturvallisuus on noussut kriittiseksi huolenaiheeksi teollisuuslaitosten automaatioympäristöissä, mikä puolestaan on johtanut kyberturvallisuuskustannusten merkittävään kasvuun, kun organisaatiot panostavat suojellakseen kriittisiä resurssejaan ja toimintojaan myös automaation puolella.
- Kirjoittaja:
- Chris Puchner, Sweco
- Kuvat:
- ISTOCKPHOTO
- Julkaistu:
Kyberturvallisuuden kustannukset teollisessa automaatiossa koostuvat monesta osatekijästä. Alkuinvestoinnit infrastruktuuriin, jatkuva ylläpito, häiriötilanteisiin varautuminen ja työntekijöiden koulutusohjelmat aiheuttavat merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Nämä kulut kuitenkin kalpenevat verrattuna mahdollisiin kustannuksiin, jotka aiheutuvat, jos kyberhyökkäys onnistuu tunkeutumaan järjestelmään. Tällaiset hyökkäykset voivat johtaa toiminnan keskeytymiseen, oikeudellisiin sakkoihin ja jopa uhkiin ihmisten turvallisuudelle ja ympäristölle.
Jokaiselle ainutlaatuisen toimintaympäristön vuoksi on tärkeää tunnistaa, ettei kyberturvallisuudessa ole olemassa yleispätevää ratkaisua. Jokaisella organisaatiolla on omat erityiset haasteensa ja se toimii omassa riskikontekstissaan. Riskienhallinta onkin keskeisessä asemassa kyberturvallisuusstrategioiden ja niihin liittyvien kustannusten muovaamisessa. Organisaatioiden on huolellisesti arvioitava kuinka paljon riskiä ne ovat valmiita hyväksymään tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Nykyiset trendit automaation tietoturvassa
Lähteestä riippumatta globaalin kyberturvallisuusmarkkinan kasvu teollisessa automaatiossa on vahvaa. Vuonna 2023 markkinakoon arvioitiin olevan yli 9 miljardia dollaria, ja sen ennustetaan nousevan 20 miljardiin dollariin vuoteen 2032 mennessä.
Useat tekijät vaikuttavat kyberturvallisuuskustannusten kasvuun. Järjestelmien kasvavan hyökkäyspinta-alan lisäksi myös kiinnostus kohteena on kasvanut. Automaatiojärjestelmä ei ole enää musta laatikko, jonka sielunelämää ymmärtävät ainoastaan sen rakentaneet vanhat automaatioinsinöörit. Verkko ja palvelimet ovat hyökkääjille tuttuja, vaikka siellä käytössä oleva ohjelmisto ei olisikaan. Kustannusten kasvuun vaikuttaa myös kasvava regulaatio. Tiukempi sääntely yksinkertaisesti pakottaa organisaatioita investoimaan kyberturvallisuustoimiin.
Teollisuusautomaation kyberturvallisuusnäkymien odotetaan kehittyvän edelleen, kun uudet teknologiat, kuten generatiivinen AI, tuovat mukanaan uusia uhkia, mutta tarjoavat myös puolustajille uusia keinoja tehdä työnsä. Gartner ennustaa, että vuoteen 2027 mennessä 17 % kyberhyökkäyksistä tulee sisältämään generatiivista AI:ta. Kun uhkakenttä monimutkaistuu ja poikkeamien mahdolliset seuraukset pahenevat, organisaatioiden odotetaan jatkavan kyberturvallisuusbudjettinsa kasvattamista. Painopiste tulee olemaan kattavien, kerroksellisten turvallisuusstrategioiden toteuttamisessa, jotka suojaavat sekä IT- että OT-ympäristöjä samalla kun varmistetaan toiminnan jatkuvuus, turvallisuus ja resilienssi.
Kustannusten jakautuminen
Kyberturvallisuusbudjetti jakautuu eri alueille. Automaation taustalla olevan infrastruktuurin suojaamiseen kiinnitetään luonnollisesti huomiota, mutta esimerkiksi AI-pohjaisten hyökkäysten kasvavan uhan vuoksi sovellusturvallisuuteen ja perinteiseen tiedon turvaamiseen kiinnitetään enemmän huomiota kuin aikaisemmin. Oman osansa budjeteista vievät myös osaajat. Investoinnit turvallisuusneuvontaan, asiantuntijapalveluihin ja hallittuihin turvallisuuspalveluihin kasvavat voimakkaasti, mikä johtuu globaalista kyberturvallisuuden osaajien puutteesta.
Alkuinvestointi turvallisuusinfraan
Alkuinvestointina suurimman palan kakusta vie turvallisuusinfra. Tämä kattaa useita keskeisiä laitteistoja ja ohjelmistoja. Laitteistokomponentit, kuten palomuurit, tunkeutumisen havaitsemisjärjestelmät (IDS) sekä OT-ympäristöihin suunnitellut turvalliset yhdyskäytävät, muodostavat merkittävän osan tästä investoinnista. Toinen tärkeä osa on ohjelmistopuoli, johon kuuluu esimerkiksi päätelaitteiden suojaus ja turvallisuusinformaatio- ja tapahtumahallintajärjestelmä (SIEM). Yhdessä ne muodostavat perustan, jonka päälle voidaan rakentaa toimivia käytäntöjä.
Ylläpito, päivitykset ja valvonta
Kyberturvallisuus ei kuitenkaan ole kertaluonteinen investointi, vaan jatkuva prosessi. Ylläpito ja päivitykset ovat ratkaisevan tärkeitä kyberturvallisuuden varmistamiseksi ajan kuluessa. Tähän kategoriaan kuuluu säännölliset ohjelmistopäivitykset ja haavoittuvuuksien hallinta OT-järjestelmissä ja -ohjelmistoissa. Turvallisuuden valvonta OT-verkoissa poikkeamien varalta on toinen merkittävä jatkuva kustannus. Lisäksi alan sääntöjen ja standardien seuranta vaatii omia resurssejaan.
Poikkeamiin reagointi ja palautuminen
Huolimatta parhaista ehkäisytoimista organisaatioiden on oltava valmiina mahdollisiin kyberturvallisuuspoikkeamiin. Poikkeamiin reagoivan tiimin ylläpito, tai ulkopuolisten asiantuntijoiden palkkaamisen voi ympäristön koosta riippuen olla tarpeen. Mikäli organisaatiolla ei ole asialle vihkiytynyttä tiimiä, operatiivisella henkilöstöllä tulisi olla riittävä osaaminen siihen, että he kykenevät selvittämään poikkeamien syitä tuhoamatta samalla tärkeitä todisteita.
Koulutus- ja tietoisuusohjelmat
Inhimillinen virhe on yksi merkittävimmistä haavoittuvuuksista missä tahansa toiminnassa. Investointi koulutus- ja tietoisuusohjelmiin on kriittistä tämän riskin vähentämiseksi. Tähän kategoriaan kuuluu säännöllinen kyberturvallisuuskoulutus kaikelle henkilöstölle, erityiskoulutus niille, jotka työskentelevät suoraan OT-järjestelmien kanssa. Aivan kuten muussakin turvallisuudessa, jatkuvat tietoisuuskampanjat ovat olennaisia, jotta kyberturvallisuus pysyy kaikkien työntekijöiden mielessä.
Menetetty tuotanto
Teollisen tuotannon maailmassa aika on rahaa. Kyberturvallisuus tuo operatiiviseen toimintaan uusia kerroksia, jotka hidastavat prosesseja ja vaativat lisätyövoimaa hallinnointiin. Jokainen turvallisuuspäivitys, jokainen ohjelmistokorjaus, jokainen uusi järjestelmä lisää aikaa huoltotoimenpiteisiin – aikaa, joka on huoltoikkunasta huolimatta, tai juuri sen takia menetettyä tuotantoa.
Kyberturvallisuuden laiminlyönnin kustannukset
Kyberturvallisuuden laiminlyönti voi johtaa vakaviin seurauksiin, jotka ulottuvat kauas välittömien taloudellisten menetyksien yli. Puutteellisten turvatoimien vaikutukset voivat olla moninaisia ja pitkäkestoisia, vaikuttaen eri osa-alueisiin organisaation toiminnassa, maineessa ja oikeudellisessa asemassa.
Taloudelliset menetykset tietomurtojen seurauksena
Kyberturvapoikkeaman taloudellinen vaikutus voi olla äärimmäisen suuri. Kun tietomurto tapahtuu, siitä aiheutuu välittömiä kustannuksia, jotka liittyvät tapahtumien hallintaan ja järjestelmien palauttamiseen. Taloudelliset seuraukset ulottuvat usein paljon näiden kustannusten yli tuotannon menetyksenä, ja poikkeama vaikuttaa helposti koko toimitusketjuun.
Oikeudelliset seuraukset
Kyberturvallisuuteen liittyvä oikeudellinen ympäristö on muuttumassa yhä monimutkaisemmaksi ja tiukemmaksi. Organisaatiot, jotka laiminlyövät kyberturvallisuutta, saattavat kohdata oikeudellisia seurauksia murtojen jälkeen, esimerkiksi NIS2 tai GDPR sanktioiden muodossa. Sanktiot voivat muodostua seuraamusmaksusta, tai vastuullisilta henkilöiltä voidaan jopa väliaikaisesti kieltää yrityksen johtotehtäviin osallistuminen.
Mainehaitat ja asiakkaiden luottamuksen menetys
Nykyisessä verkottuneessa maailmassa uutiset leviävät nopeasti. Merkittävän kyberturvapoikkeaman aiheuttama mainehaitta voikin olla yksi pitkäaikaisimmista ja haastavimmista seurauksista. Jos asiakkaiden luottamus menetetään, se voi johtaa asiakasvaihtuvuuteen, markkinaosuuden vähenemiseen ja pitkäaikaiseen vahinkoon yrityksen brändiarvolle.
Luottamuksen palauttaminen merkittävän poikkeaman jälkeen voi olla pitkä ja kallis prosessi, joka vaatii avointa viestintää, osoitettavia parannuksia turvallisuuskäytännöissä ja usein myös muutoksia johtajuudessa tai organisaatiorakenteessa.
Turvallisuus
Teollisuusympäristöissä kyberturvallisuuden panokset ulottuvat taloudellisia näkökohtia pidemmälle. Vaarantunut ohjausjärjestelmä kemiantehtaassa tai voimalaitoksessa voisi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin, vaarantaen ihmishenkiä ja ympäristöä. Tämä korostaa kyberturvallisuusinvestointien todellista arvoa.
Digitaalisen turvallisuuden hinta teollisuusautomaatiossa on korkea, mutta sen huomiotta jättämisen kustannukset voivat olla mittaamattomat. Kyberturvallisuudessa ei ole kyse vain tietojen tai järjestelmien suojaamisesta - kyse on modernin teollisuuden perusteiden turvaamisesta. Kun teollisuusautomaatio jatkaa digitalisoitumista ja mahdollisuuksien rajojen työntämistä, yksi asia on selvä: digitaaliaikana kyberturvallisuus ei ole vain vaihtoehto - se on välttämättömyys.