Matkaraportti: 56th IEEE Conference on Decision and Control (CDC2017)
Conference on Decision and Control (CDC) on kansainvälisesti yksi merkittävämpiä automaatio- ja säätötekniikan vuosittaisista konferensseista, joka järjestettiin historiassa toista kertaa Australiassa.
Viimeksi CDC on järjestetty Australiassa, Sidneyssä vuonna 2000. Järjestyksessään 56’s CDC houkutteli alan kansainväliset kärkiosaajat joulukuun puolessa välissä Melbourneen – keskelle Australiassa juuri alkanutta kesää. Konferenssin puheenjohtajina toimi Professori Rick Middleton Newcastlen yliopistosta ja Professori Dragan Nesic Melbournen yliopistosta.
Konferenssin suosion takia sekä osallistuja- että julkaisumäärä oli varsin merkittävä. Tänä vuonna lähetettyjä julkaisuja oli yhteensä 2123, joista hyväksyttiin 1097. Tällainen julkaisumäärä vaati päivittäin peräti 17 rinnakkaissessiota aamusta iltaan, jotta esitelmät saatiin koordinoidusti pidettyä.
Konferenssipäivät avattiin perinteisillä täysistunnoilla (plenary sessions), joiden aiheet tänä vuonna liittyivät 1) biologisten ja luonnossa ilmenevien järjestelmien toiminnan ymmärtämiseen säätöteorian avulla, 2) malliprediktiivisen säädön mahdollisuuksiin tyypin 1 diabeteksen hoidossa, ja 3) algebrallisten, graafisten ja geometristen rakenteiden hyväksikäyttöön säätöteoreettisten ongelmien optimaalisessa ratkaisussa.
Malliprediktiivisen säädön mahdollisuuksista terveydenhuollossa, ja erityisesti tyypin 1 diabeteksen hoidossa, puhui Professori Graham Goodwin. Professori Goodwin on Australiasta kotoisin, ja hän on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista automaatio- ja säätötekniikan alan professoreista. Professori Goodwin piti CDC:ssä yli 50 vuotta kestäneen työuransa viimeisen täysistuntopuheensa – siksi paikalla oli myös paljon sekä kansallisia että kansainvälisiä kutsuvieraita.
Professori Goodwin majoittui sattumalta samassa hotellissa kuin allekirjoittanut, joten hänen kanssaan tuli keskusteltua vapaamuotoisesti kaikenlaisista asioista. Vaikutti siltä, että tulimme hyvin juttuun heti alusta alkaen ja hauskaakin oli, joten pitihän niistä hetkistä saada kuvakin muistoksi. Oheisessa kuvassa on allekirjoittanut Professori Goodwinin kanssa keskustelemassa mielenkiintoista ja ajankohtaisista säätötekniikan aiheista.
CDC:n suuren julkaisumäärän takia konferenssiohjelmakin oli aiheiden kattavuuden näkökulmasta laaja. Perinteisiä ja suosittuja aiheita olivat mm. lineaariset systeemit, epälineaariset systeemit, estimointi, optimisäätö, robustisäätö ja adaptiivinen säätö. Sovelluspuolella suosittuja aiheita vaikutti olevan mm. energiajärjestelmät, erityisesti älykkäät energiajärjestelmät, biolääketieteelliset systeemit, synteettinen biologia, avioniikka, robotiikka, sosiaaliset systeemit ja mekatroniikka.
Allekirjoittaneen oman esitelmän otsikko oli: A Reduced-Order Two-Degree-of-Freedom Composite Nonlinear Feedback Control for a Rotary DC Servo Motor, joka itse asiassa oli ehdolla konferenssin parhaaksi opiskelijapaperiksi. Voittoa ei tällä kertaa kuitenkaan tullut. Tutkimuksessa allekirjoittanut sovelsi aiemmin kehittämäänsä matemaattista teoriaa DC-moottorin säätöön, ja paransi merkittävästi laitevalmistajan oman servosäätöjärjestelmän suorituskykyä. Tutkimusjulkaisu tuntui kiinnostavan kuulijoita, ja allekirjoittanut sai uusia kontakteja Uudesta Seelannista asti. Tällä hetkellä tutkimusjulkaisua ollaan siirtämässä laitevalmistajan nettisivuille julkiseen jakoon paremman levityksen ja näkyvyyden aikaansaamiseksi.
Allekirjoittanut kiittää Automaatiosäätiötä myönnetystä matka-apurahasta! Upea kokemus, kannatti lähteä sinne asti!
Lumisin kevätterveisin, Tohtorikoulutettava Veli-Pekka Pyrhönen, Automaatio ja hydrauliikka, Tampereen teknillinen yliopisto.