Tilaa lehti

Mainokset

Suomen Automaatioseura r.y.

Suomen Mittaus- ja Säätöteknillinen Yhdistys r.y.

Suomen robotiikkayhdistys r.y.

OPC Day Finland 2023

Vuoden 2023 OPC-teemapäivä järjestettiin Tampereella Nokia Arenalla sijaitsevassa Tampereen yliopiston Paidia-seminaaritilassa, joka tarjosikin tilaisuudelle kerrassaan erinomaiset puitteet. Tilaisuuteen saapui kaikkiaan yli 70 osallistujaa, 12 puhujaa ja 10 sponsoriyritystä, joiden ansiosta päivästä tuli jälleen kerran monipuolinen tapaaminen OPC UA -asiantuntijoiden ja asiasta kiinnostuneiden kesken. Oli mukava nähdä ihmisiä kasvotusten, siitä kun on tullut viime aikoina harvinaisempaa herkkua.

Julkaistu:

OPC Foundationin pääjohtaja, Stefan Hoppe, aloitti päivän muistuttamalla, että OPC UA-standardointityö käynnistyi jo 20 vuotta sitten. Standardointi on tänä aikana paitsi tullut erittäin suosituksi, myös laajentunut puhtaasta prosessien valvonnasta lähemmäs ohjausta kenttäväylän suuntaan (OPC UA Field Exchange (FX)) sekä kohti pilvipalveluita (OPC UA PubSub over MQTT). Peter Lutz (OPC Foundation) ja Matthias Damm (Unified Automation) puolestaan tarkensivat näitä aiheita omissa teknisemmissä esityksissään. Sekä FX- että MQTT-työryhmät ovat olleet erittäin aktiivisia vuoden 2023 aikana ja saimme esityksiä uusista ominaisuuksista: kenttälaitteiden konfiguroinnista ja turvallisuudesta sekä uusista MGTT- viestityypeistä ja topic-puusta, jonka myötä OPC UA -julkaisijat (publishers) voidaan liittää automaattisesti dataviestien tilaajien (subscribers) kuuntelulistalle. Olen itse myös osallistunut aktiivisesti MQTT-työryhmään, joka käynnistettiin vuoden 2023 alussa, jotta saataisiin OPC UA hyödyntämään MQTT:n ominaisuuksia täysimääräisesti.

Tietomallinnus

Espen Krogh (TGS Prediktor) vetää suosittua OPC UA -energiaharmonisointityöryhmää ja käsitteli omissa esityksissään tämän päivän haasteita eri energiamuotojen tuotannon yhteensovittamisessa ja sääolosuhteiden mukaisessa optimoinnissa. Yhteiset OPC UA -tietomallit auttavat käsittelemään erilaisilta laitoksilta tulevaa dataa yhteismitallisesti ja ohjaamaan niitä myös keskitetysti. Tämä on erityisen tärkeää tuotantolaitoksilla, jotka koostuvat aurinko-, tuuli- ja vesivoimaloista, mutta auttaa standardoimaan myös perinteisempien laitosten tuottamaa datasisältöä. Energian tuotanto on suuressa murroksessa ja tiedon hallinta on siellä merkittävässä asemassa.

Saksalainen VDMA on kehittänyt OPC UA Machinery -tietomallia erilaisille valmistuskoneille (puu, muovi, kumi, kappaletavara sekä konenäkö, robotiikka, ym.). Viimeisin OPC UA Machinery Job Management -laajennus yhtenäistää töiden ohjaukseen liittyvän tiedonsiirron (reseptit, eräraportit, jne.). Christopher Liehr piti tästä kattavan esityksen ja toivomme tietysti, että tämä malli mahdollistaa tulevaisuudessa nk. Plug & Produce -tyyppisen, saumattoman koneiden ja laitteiden käyttöönoton valmistavassa teollisuudessa.

Suomalaisia menestystarinoita

Iltapäivän esityksissä pääsimme kuuntelemaan jälleen myös kotimaisia menestystarinoita ja näkemyksiä OPC UA:n käyttökohteista: IoT-datan hallinnasta Databricks- ja Lakehouse-arkkitehtuureilla (Jussa Klapuri, Brightly Works), datadiodeista tietoturvaratkaisuna (Sami Hyytiäinen ja Magnus Kullström, Advenica), OPC UA -tietomallien hyödyistä teollisuuslaitteiden välisessä kommunikaatiossa (Otto Patolinna, Beckhoff), OT/IT-integraatiossa (Jouni Aro, Prosys OPC) sekä prosessiautomaatiossa (Mika Karaila, Valmet) ja lopuksi vielä OPC UA:n käyttömahdollisuuksista Rust-ohjelmointikielellä tehdyissä sovelluksissa (Veli-Pekka Salo, Wapice).

Tilaisuuden materiaali on katsottavissa Suomen Automaatioseuran YouTube-kanavalta ja yhteenveto esityksistä löytyy Prosys OPC Blogista. Kiitämme Tampereen yliopiston lisäksi jälleen Automaatioseuran OPC-toimikuntaa järjestelyistä ja toivotamme kuulijoita tervetulleiksi tämän vuoden syksyllä järjestettävään 20. OPC Day Finlandiin, kunhan löydämme sille taas sopivan paikan ja ajankohdan.

Sinua voisi kiinnostaa myös