Tilaa lehti

Mainokset

Suomen Automaatioseura r.y.

Suomen Mittaus- ja Säätöteknillinen Yhdistys r.y.

Suomen robotiikkayhdistys r.y.

Robotiikalla lisää varautumista

Elämme levottomia aikoja. Sota on vuodesta 2022 tullut lähellemme Venäjän hyökätessä Ukrainassa. Talousyhteistyö itään ei ollutkaan se väline, jolla sotia estetään, vaikka niin luulimme koko 2000-luvun ajan. Uudet taistelumenetelmät ovat tulleet käyttöön erityisesti droonien kehityksen kautta. Droonien vuoksi sota on aina läsnä, ei vain rintamalla. Miehiä, kalustoa, ampumatarvikkeita ja infraa kuluu ennennäkemättömällä vauhdilla, ja sysää miljoonat siviilit liikekannalle turvaa etsimään. Emme olleet tähän varautuneet.

Tuemme Ukrainaa kaluston, ampumatarvikkeiden ja infran osalta. Teollisuutemme pitäisi skaalata tuotantoa moninkertaiseksi vastaamaan Venäjän, Pohjois-Korean ja Iranin suurtuotantoihin. Suomessa puolustusvoimien tilausmäärät eivät ole tarjonneet massatuotannon mahdollisuuksia. Niinpä teollisuusrobotiikkakin opettelee nyt sopeutumaan 24/7 -sotatarviketuotantoon.

Sotatarviketuotannon erityispiirteet ovat moninaisia. Sotaoloissa tarvittavat tuotantovolyymit ovat järkyttävän suuria ja rauhan oloissa vain murto-osia. Investoinneille tarvitaan siis erityisiä julkisen vallan kannustimia, jotta volyymien skaalaus ylös- ja alaspäin onnistuisi nopeasti. Tuotantolaitteita täytyy olla varastoissa, eikä erityisinstrumentteja juurikaan voi käyttää, koska tuotanto ei voi odottaa pitkiä laitteiden toimitusaikoja. Osien materiaalit, valmistustoleranssit ja jäljitettävyysvaateet ovat vaativammat kuin siviilituotteissa. Kauppatavat muuttuvat, järjestelmätoimittaja ei voi useinkaan tarjota nopeaa ylläpitoa, koska tuotantolaitteisiin ei voi muodostaa turvallisuussyistä etäyhteyttä. Hajautettu verkostotuotanto on tätä päivää ja luo automaatiolle ja logistiikalle uusia haasteita. Tuotantolaitteiden käyttäjä ei välttämättä olekaan tuotantotekniikkaa tunteva ammattilainen vaan automaatiojärjestelmän tulisi taata täysin valmistettujen osien laatu. Näin tuotantokyky moninkertaistuu nopeasti ja sabotaasiriski pienenee.

”Hajautettu verkostotuotanto on tätä päivää ja luo automaatiolle ja logistiikalle uusia haasteita.”

EU rauhanprojektina on myös ajautunut liki sotatilaan Ukrainan avusta päättäessään. EU on tähän asti poliittisista syistä kieltänyt militaarirobotiikan tutkimuksen tutkimusohjelmissaan. Nyt on aika ottaa nämä erityispiirteet myös tutkimuksen kohteeksi ja tarjota rahoitusta suurvolyymillisen sotavälineiden tuotantotekniikan tutkimukselle. Näin luodaan teollisuuteemme uudenlaista varautumiskykyä, hienosti sanottuna siis sitä resilienssiä. Surullista, mutta niin totta.

Juhani Lempiäinen
Toimitusjohtaja, Deltatron Oy

Sinua voisi kiinnostaa myös